Minden amit a hajhullásról tudni érdemes

Az őszi hajhullás oka

Balázs Róbert - Hajteremtő
Balázs Róbert - Hajteremtő
2020.11.03 23:55
Az őszi hajhullás oka

Te is tapasztaltad, hogy ősszel több hajszálad hullik ki, mint szokott? Ezzel nem vagy egyedül! Megvizsgáljuk, mi okozza az őszi hajhullást és mit tehetünk ellene, hogyan előzhetjük meg:

 

Hajvesztés vagy hajhullás?

 

A két dolog nem ugyanaz!

- Hajvesztés: a kihullott hajszál NEM tövestől jött ki. - ebben az esetben csak letört a haj.

- Hajhullás(androgén alopécia, alopecia areata, diffúz hajhullás, stb.): a kihullott hajszál tövestől jött ki. Napi 100 szál felett, ami hajmosáskor jön ki vagy szárazon a hüvelyk- és a mutatóujjad közé fogj körülbelül 40 hajszálnyi (egy tincsnyi, egy csipet) hajat, húzd végig a két ujjadat a haj tövétől a hajszálak végéig, Amennyiben több mint 6 hajszál marad a kezedben, és ez több mint 3 hónapig így is marad, akkor a hajhullásod nem természetes.

 

Okai:

 

- Rossz hangulat: beköszönt az őszies idő, a hőmérséklet csökken, a fákről hullanak a falevelek (mint a hajunk...), minden az elmúlásról szól, ez bizony a hangulatunkra is kihatással van, lehangoltabbak, erőtlenebbek és borúlátóbbak leszünk. Márpedig a stressz és a depresszív hangulat hajhullást okozhat!

- Vitaminhiány: a nyár folyamán sok friss gyümölcshöz jutottunk, melyekben a vitaminok koncentrációja is nagyobb volt, sokkal több értékes tápanyaghoz jutott a szervezetünk. Az ősz beköszöntével viszont már csak olyan gyümölcsökhöz juthatunk, melyek sokat utaznak, hogy ide érjenek vagy üvegházban, fóliasátorban nevelik őket, melyeknek ezáltal kisebb lesz a vitamintartalmuk, ez pedig azt jelenti, hogy mi is kevesebb vitaminhoz jutunk.

- Károsodott haj: nyáron sok napsütés éri a hajunkat, ami persze károsíthatja is azt, főleg ha nem foglalkozunk az ápolásával, megóvásával. Illetve többször vizes (sós, klóros víz) a hajunk, ami ilyenkor sérülékenyebb is.

- Kevesebb folyadékbevitel: a nyári hónapokban automatikusan több folyadékot viszünk be a szervezetbe, ez ősszel csökken.

- Lassabban nő a haj: nyáron gyorsabban nő a haj, ősszel és télen alvó fázisban van, így mivel nincs meg az utánpótlás, több hullik ki.

 

Mit tegyünk és hogyan előzhetjük meg:

 

- Igyunk sok folyadékot!

- Egész nyáron használjunk olyan hajápoló termékeket melyek megóvják a hajunkat a napfénytől, a sós, klóros víztől. Nyár végén már célszerű a kifejezetten hajhullás ellen kifejlesztett termékeket használni. (sampon, kondícionáló/balzsam/maszk, hajszesz)

- Már szeptemberben gondoskodjunk a megfelelő vitaminbevitelről, töltsük fel a vitaminraktárainkat, melyek lemerülőben vannak. Ennek a legjobb módja, ha speciálisan hajhullásra kifejlesztett vitaminokat keresünk, mivel ezekben olyan arányban vannak ásványi anyagok és vitaminok, amikre ebben az időszakban leginkább szükség van. Egy ilyen kúra a hangulatunkat is jelentősen javíthatja.

 

HAJrá! - A Hajteremtő

Hajhullás elleni szerek

 

Kapcsolódó hajhullás elleni cikk:

Tavaszi hajhullás? Így előzd meg!

Tavaszi hajhullás? Így előzd meg!